KUULUMISIA HENNALASTA

Kosteanharmaana sunnuntaina 22.8.2021 Hennalan Upseerikerholle saapui vain noin 20 vierasta. Oletettavasti moni sukuseuran jäsen jätti tulematta huonontuneen koronapandemiatilanteen takia. Järjestelyt kuitenkin sujuivat turvallisesti, koska Upseerikerhon upeat ja väljät tilat olivat kokonaan sukuseuramme käytössä.

Tilaisuuden juhlavan kohokohdan loivat Leena Roivaisen lauluesitykset. Hän kykeni kauniisti ja sujuvasti tulkitsemaan laulut pelkän pienen kaiuttimen säestyksellä, koska epäonnisten sattumusten kautta paikalle ei saatukaan livesäestystä. Myöskään juhlatilan isoja kaiuttimia ei henkilökunnan avustuksesta huolimatta saatu toimimaan. Näistä vastoinkäymisistä huolimatta Leena ei häkeltynyt ja lauloi hienosti seuraavat kappaleet: Luopumisen aika, Sulle valkoruusun ojennan, Minä tuhisen vierelläsi, Lähdettäiskö aamukirkkoon, Virtasalmi humppa.

Tilaisuudessa saimme kuulla myös kolme esitelmää, joista seuraavassa on lyhyet selostukset.

Aira Roivainen kertoi punaisten puolella toimimisesta tuomittujen Roivas-Roivainen-Roivanen suvun jäsenten kohtaloita valtiorikosoikeuden asiakirjojen valossa. Valtiorikosoikeuksien asiakirjat on pääsääntöisesti digitoitu ja niitä voi tutkia vapaasti. Aira pohti esityksessään aineiston lähdearvoa ja lähdekritiikkiä. Kyseessä on kuulusteluaineisto, josta on saatavissa runsaasti kiinnostavaa tietoa, mutta samalla se on erityistä varovaisuutta vaativa aineisto. Kuulusteltavilla oli vaarana pitkät vankeustuomiot, jopa kuolema.

Aira on käynyt läpi satoja valtiorikosoikeuksien aineistoja. Aineistot ovat niin vanhoja, että niitä voi lukea ja käsitellä vapaasti. Jokainen joutuu miettimään julkaisemisen mielekkyyden tai tarpeellisen itse. Niin tuomittujen omaiset kuin tuomitsijatkin voivat kokea voimakkaita tunteita vuoden 1918 tapahtumiin. Aira oli kuitenkin kokenut, että enimmäkseen ihmiset ovat olleet iloisia, kun ovat saaneet tietoja sukulaisistaan.

Aira kertoi neljän suvun jäsenen vaiheet vuoden 1918 tapahtumissa: Aatami Roivainen (s. Lapinlahdella 1877), Ivar Roivas (s. Pielisjärvellä 1898) Juho Onni Alexander Roivas (s. Pielisjärvellä 1892) August Roivanen (s. Kuopion mlk 1897).

Aira Hotti kertoili suomalaisten siirtolaisuudesta. Hän käsitteli siirtolaisuuteen johtaneita syitä ja pohti, minne nimenomaan meidän sukulaisiamme on siirtynyt. Roivaisia, Roivasia ja Roivaita asusti menneinä vuosisatoina itärajan tuntumassa, joten muutto Venäjälle työn perästä oli varsin tavallista. Amerikkaan lähteneiden joukossa oli myös monia sukumme edustajia. Sotien jälkeen taas Ruotsi värväsi Suomesta työvoimaa ja siinä joukossa oli monia sukulaisiamme Todettiin, että meidän sukuamme kuin muitakin suomalaisia on toki lähtenyt moniin muihinkin maihin ympäri maailmaa.

Urho Roivanen kertoi sukuseuran tietojärjestelmien ja erityisesti kotisivujen nykytilanteesta.  Kotisivuja on kehitetty hallituksen päätösten mukaan niin, että alustana on WordPress ja serveripalvelun tuottajana arkku.net. Toisin sanoen jatkettiin jo edellisen hallituksen hyväksi havaitsemaa menettelyä.

Kotisivujen käyttöä on seurattu Google Analytics -ohjelman avulla ja se onkin antanut pari mielenkiintoista tietoa:

  • Kuukausittainen käyttämäärä on vaihdellut 56-114 (7/2020 – 7/2021)
  • jaksolla käyttäjiä on ollut yht. 881, joiden sijainti on jakautunut seuraavasti:

Helsinki 33%, not set 12 %, Tampere 7,5 %, Vantaa 6,5, Chicago 4%, loput 36% jakautuen useaan kohteeseen (mm. Peking).

WordPress -alusta on pääsääntöisesti toiminut ongelmitta. Suurin eteen tullut haitta on johtunut heikosta tietoturvaominaisuudesta, joka haittasi jäsenosiota ja jonka korjaaminen oli työlästä. Muuten käyttäjiltä saatu harvalukuinen palaute on ollut positiivista.

Hallituksen puolesta toivotan lukijoille oikein hyvää alkavaa syksyä!

Urho Roivanen

Roivainen - Roivas - Roivanen