Esi-isiemme elämästä on runsaasti kirjallista tietoa. Tuoreinta aineistoa ovat sukuhaarojen vaiheita kuvaavat kirjat, joita seuran sukututkijat ovat laatineet kirkonkirjojen ja muiden historiallisten dokumenttien perusteella ja joita on myynnissä sukutuotteina.

Toisentyyppistä aineistoa ovat kirjoitukset, jotka ovat kuvauksia menneistä tapahtumista ja elämästä. Tekstit perustuvat
historiallisiin faktoihin, mutta tekijät ovat laatineet ne elävien ja värikkäiden tarinoiden muotoon. Totuudesta pidetään kiinni mutta ei ryppyotsaisesti. Tähän joukkoon kuuluvat oheiset tekstit, jotka kuvaavat sekä esi-isiemme että monien muiden suomalaisten ankaria elämänkokemuksia.

Pentti Roivas: ”Elämäni Tarina.” Siinä jo edesmennyt kirjoittaja kertoo elämästään itärajan takaisessa Sortavalan Ruskealassa, evakkoajoistaan ja myöhemmästä elämästään Suomessa ja Ruotsissa. – Huom! Tämän kirjan teksti on laaja ja siitä on poistettu enimmät kuvat, jotta se voidaan esittää kotisivuilla.

Kyösti Wilkuna: ”Kansan valitsemia sotapääliköitä”. Tämä tarina kertoo suomalaisista talonpoikaisjohtajista, joita olivat Mikko Sallinen, Tapani Räty ja Lauri Roivas. Teksti antaa yksityiskohtaisen ja värikkään kuvauksen Mäntyjoen sillan taistelusta. Mainittakoon, että tuosta tapahtumasta on sekä suullista että kirjallista perimätietoa hieman eri muodoissa. Yksi teksti löytyy sillan muistotaulusta ja sisältyy oheiseen kuvagalleriaan.

On vielä toinenkin tapahtuma, joka on merkittävästi vaikuttanut Roiva-suvun elämään. Se on Koljonvirran taistelu. Koljonvirta sijaitsee Iisalmessa ja niin ollen ”suvun mailla”. Siitä syystä 27.10.1808 käyty taistelu Ruotsin ja Venäjän joukkojen välillä on kiinnostava tapahtuma ja ansaitsee tulla kuvatuksi.

Roivainen - Roivas - Roivanen